warsztaty kulinarne w Publicznym Gimnazjum im. Grzegorza Chodkiewicza w Zabłudowie
30 maja uczniowie klasy pierwszej: Ola i Mateusz oraz absolwenci naszej szkoły: Kasia i Natalka w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami: Agnieszką Januszkiewicz i Elżbietą Jamiołkowską przeprowadzili warsztaty kulinarne w Publicznym Gimnazjum im. Grzegorza Chodkiewicza w Zabłudowie dotyczące zdrowego, racjonalnego odżywiania dla uczniów klas pierwszych. Tematem przewodnim były koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne czyli Smoothies.
Nasza młodzież przygotowała prezentację dotyczącą zalet spożywania oraz zasad sporządzania napojów owocowo- warzywnych oraz sposobów serwowania tych kolorowych cudów natury. Bardzo ciekawie opowiadała o wspaniałym ich wpływie na organizm człowieka , ponieważ zawierają one wiele cennych składników odżywczych- są bogatym źródłem białka, tłuszczu ( produkty mleczne) oraz węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin.
Uczniowie gimnazjum pod czujnym okiem starszych kolegów z ZST przygotowali kilka różnych propozycji koktajli w myśl zasady: dla każdego coś dobrego. Wspólna praca, podział obowiązków oraz wymiana doświadczeń to bardzo dobry sposób nie tylko na naukę, ale również na pożyteczne spędzenie czasu.
Elżbieta Jamiołkowska
Agnieszka Januszkiewicz