CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
PROFIL ABSOLWENTA
Sporządzanie potraw i napojów.
1. Uczeń potrafi przechowywać żywność (m.in.)
1) klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
2) dobiera metody utrwalania żywności;
3) rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych.
2. Uczeń potrafi sporządzać i dokonywać ekspedycji potraw i napojów (m.in.)
1) monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
1. Uczeń potrafi planować i dokonać oceny żywienia (m.in.)
1) ocenia jadłospisy i podejmuje działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
2) korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia.
2. Uczeń potrafi organizować produkcję gastronomiczną (m.in.)
1) ocenia jakość sporządzonych potraw i napojów;
2) opracowuje karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw;
3) korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej.
3. Uczeń potrafi planować i wykonywać usługi gastronomiczne (m.in.)
1) przygotowuje oferty usług gastronomicznych;
2) dobiera urządzenia i sprzęt do wykonania usług gastronomicznych;
3) użytkuje sprzęt i urządzenia do wykonania usług gastronomicznych.
Zobacz podstawę programową tego kierunku
Przedmioty rozszerzone: biologia i język angielski