31 października zakończono realizację grantu pt. „Zakręcony smak”.
W ramach tego projektu przeprowadzono trzy spotkania, dwa warsztaty gastronomiczne w ZST Białystok i warsztaty szkoleniowo-produkcyjne w zaprzyjaźnionej piekarnio-cukierni „Pan Bochenek”.
Młodzież pod czujnym okiem i przy współpracy z prowadzącymi, tj. p. Agnieszką Januszkiewicz i p. Wacławem Pawluczukiem, poznała tajniki sporządzania potraw i deserów na bazie ciasta drożdżowego, francuskiego, półkruchego, chlebowego, maślano – bułkowego oraz sekrety przygotowania kwasu chlebowego.
Wyprodukowaliśmy wiele wspaniałych potraw i deserów np. strucla jabłkowa, grzebienie owocowe, francuski warkocz z kurczakiem, kulebiak z mięsem i warzywami, ślimaczki jabłkowe, zrazy wołowe nadziewane warzywami i serem, miętowo- czekoladowe bułeczki drożdżowe, mini pizzerinki, mini zapiekanki z serem i pieczarkami, rogaliki i różnego kształtu bułeczki w makowo – sezamowo- cynamonowej posypce oraz naturalny, miodowy i malinowy kwas chlebowy.
Jako produkty konkursowe uczestnicy przygotowali wspaniałe, wykwintne półkruche ciasteczka Klawiszki, cynamonowe ślimaczki i owocowe bułeczki z ciasta drożdżowo – maślanego.
Wszyscy uczestnicy są zwycięzcami i wszyscy zostaną docenieni za swój trud, zaangażowanie i czas poświęcony na realizację programu grantu „Zakręcony smak”.
Było super. Pracowicie i męcząco, ale jak smacznie!!!
Agnieszka Januszkiewicz